Ingredienser

6 stycken

Botten:


Fyllning och dekoration:

  • 5 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 1 tsk vaniljssocker
  • 6 msk mjölk eller citronsaft för blötläggning
  • 6 msk lemon curd
  • 1 paket (ca 125 g) färska hallon
  • 12 stora jordgubbar och några blåbär
  • Små norska flaggor

Norgebakelse med med lemoncurd och jordgubbar

Fira vårt grannlands nationaldag med en färgexplosion! Baka snygga gräddbakelser med syrlig lemoon curd och färska jordgubbar.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 10 min):

Förvärm ugnen till 170°C. Klä botten på en springform (26 cm) med bakplåstpapper. Smöra och stö kanterna på formen med mjöl. Häll av överflödigt mjöl.

1. Vispa ihop ägg och socker till en pösig blandning. Sikta över mjöl och bakpulver, vänd ihop försiktigt med en spatel.

3. Häll blandningen i formen, baka på det näst nedersta gallret ca. 30-40 min. tills sockerkakan är gyllene och genombakt. Täck vid behov med bakpapper mot slutet av bakningen. Låt kakan svalna i några minuter i formen, vänd sen upp på bakplåten och låt botten svalna upp och ner i formen tills den är helt kall.

4. Skär ut små bottnar ur kakan, använd ett litet dricksglas som mall. Dela bottnarna på hälften, blötlägg botten och toppen.

5. Vispa ihop grädde, socker och vaniljsocker fluffigt. Bred ut lemon curd, lite grädde och färska hallon delade på hälften på kakbottnarna.

6. Bred ut ett jämnt tjockt lager vaniljgrädde ovanpå och runt kakorna. Garnera med skivade jordgubbar, färska blåbär och hallon. Dekorera med norska flagga.