Ingredienser

Ca 30 stycken

Deg

 

Fyllning

  • 2 dl urkärnade dadlar
  • 1 ½ dl kesella eller turkisk yoghurt
  • 2 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

Pensling

  • 1 ägg

Naturligt söta kanelbullar med dadlar och dinkelmjöl

Klassiker i ny version! Finmalt fullkornsmjöl passar inte bara till bröd utan går utmärkt att använda i bakverk. Här används dinkelmjöl, men det går såklart även bra använda vanligt vetemjöl, eller att blanda vanligt och fullkornsvetemjöl. Istället för raffinerat socker används honung och dadlar som sötningsmedel vilket ger bullarna en härligt fyllig söt smak.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader (fingervarmt). Blanda den ljumma mjölken med kesella/yoghurt. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.

2. Mortla kardemumman. Tillsätt honung, kardemumma och salt i mjölkblandningen och rör om. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning.

3. Arbeta degen, antingen för hand eller med bakmaskin, tills den känns smidig och släpper i kanterna. Låt degen jäsa under bakduk cirka 50 minuter.

4. Mixa dadlar, kesella/yoghurt, kanel och vaniljpulver med en mixerstav.

5. Ta upp den färdigjästa degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en avlång rektangel, ca 4 mm tjock.

6.  Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen från långsidan och skär sedan i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Vispa upp ägget med någon matsked vatten och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.