Ingredienser
Ca 30 stycken
Deg
Fyllning
Pensling
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader (fingervarmt). Blanda den ljumma mjölken med kesella/yoghurt. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Mortla kardemumman. Tillsätt honung, kardemumma och salt i mjölkblandningen och rör om. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning.
3. Arbeta degen, antingen för hand eller med bakmaskin, tills den känns smidig och släpper i kanterna. Låt degen jäsa under bakduk cirka 50 minuter.
4. Mixa dadlar, kesella/yoghurt, kanel och vaniljpulver med en mixerstav.
5. Ta upp den färdigjästa degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en avlång rektangel, ca 4 mm tjock.
6. Bred ut fyllningen över degen. Rulla ihop degen från långsidan och skär sedan i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Vispa upp ägget med någon matsked vatten och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.