Ingredienser
30 munkar
1. Värm mjölk, smör och socker i en kastrull. Rör till sockret löst sig. Låt svalna, det gör inget om smöret börjar klumpa sig.
2. Smula ner jästen i en bunke. Slå över mjölkblandningen, tillsätt salt, ägg och nästan allt av vetemjölet. Knåda för hand eller på lägsta växeln i degblandaren tills du får en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min - 1 h.
3. Häll upp marmeladen eller valfri fyllning i spritspåse med spetsig tyll.
4. Stjälp upp degen på bakbordet. Dela degen i ca 30 bitar. Rundriv och rulla varje bit till en boll. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.
5. Hetta upp en kastrull eller en fritös med olja till 180 grader. Fritera munkarna, några i taget tills de får fin färg på ena sidan, vänd på dem och fritera tills färgen är jämn. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Rulla munkarna i strösocker, stick in spritspåsen och fyll varje munk med några teskedar fyllning.