Ingredienser

30 munkar

  • 2 ½ dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 25 g färsk jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 6-7 dl Kungsörnen vetemjöl special
  • 1 l neutral olja till fritering
  • Strösocker till garnering
  • 1 ½ dl jordgubbs- och rabarbermarmelad

Munkar fyllda med rabarbermarmelad

Att göra egna munkar är inte svårt, speciellt om man undviker den klassiska munkformen och i stället satsar på en rund form. I receptet fylls munkarna med jordgubbs- och rabarbermarmelad, men det går givetvis bra att fylla dem med annan sylt, vaniljkräm eller nutella.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Värm mjölk, smör och socker i en kastrull. Rör till sockret löst sig. Låt svalna, det gör inget om smöret börjar klumpa sig.

2. Smula ner jästen i en bunke. Slå över mjölkblandningen, tillsätt salt, ägg och nästan allt av vetemjölet. Knåda för hand eller på lägsta växeln i degblandaren tills du får en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min - 1 h.

3. Häll upp marmeladen eller valfri fyllning i spritspåse med spetsig tyll.

4. Stjälp upp degen på bakbordet. Dela degen i ca 30 bitar. Rundriv och rulla varje bit till en boll. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min.

5. Hetta upp en kastrull eller en fritös med olja till 180 grader. Fritera munkarna, några i taget tills de får fin färg på ena sidan, vänd på dem och fritera tills färgen är jämn. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Rulla munkarna i strösocker, stick in spritspåsen och fyll varje munk med några teskedar fyllning.