Ingredienser

Ca 10 bitar

Morotskaka

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk kardemumma 
  • 1 ½ dl solrosolja
  • 5 dl finrivna morötter

Lönnsirapsfrosting

  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 100 g färskost (cream cheese)
  • ½ dl lönnsirap 

Morotstårta med lönnsirapsfrosting

En saftig morotskaka som passar väldigt bra med frosting smaksatt med lönnsirap. Kakan blir lite extra festlig om du gör den till en tårta. Antingen kan du dela på botten och bre frosting emellan och på toppen eller så kan du bre frostingen enbart på toppen. Tårtan på bilden är gjord på dubbel sats. Recept från bakboken: "Baka med Bandell" av Alisa Bandell.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 15 min):

1. Morotskaka: Sätt ugnen på 150 °C. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.

2. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och finrivna morötter.

3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter, tills den inte längre är kladdig.

4. Lönnsirapsfrosting: Vispa smör fluffigt. Vispa ner övriga ingredienser till en krämig frosting.

5. Bred på lönnsirapsfrostingen när morotskakan har svalnat.