Ingredienser

8-10 bitar

  • 275 g Kungsörnen Kärnvetemjöl
  • 300 g brunt farinsocker
  • 2 dl matolja
  • 4 ägg
  • ½ tsk havssalt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 tsk bikarbonat
  • 375 g grovt rivna morötter
  • 35 g valnötter

Cremetopping: 

  • 200 g färskost eller mascapone
  • 2 msk vatten
  • 50 g florsocker
  • 2 tsk rivet skal från 1 ekologisk citron
  • 2 tsk saft från 1 ekologisk citron

Morotskaka med valnötter och syrlig färskosttopping

Alla älskar vi en saftig morotskaka. Här bjuder vi på en variant med valnötter som ger en härlig crunch i tuggorna.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Vispa ihop brun farin, olja och ägg.

2. Bland i mjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker, kanel och bikarbonat och sikta i det i oljeblandningen.

3. Skala och riv morötterna grovt och vänd ner dem i smeten tillsammans med grovhackade valnötter.

4. Häll i smeten i en stor springform (26 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen på 185° C i ca 45 minuter.

5. Färskost-topping: Blanda färskost och florsocker och rör ihop till en slät smet. Tillsätta därefter övriga ingredienser och vispa ihop.

6. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna helt. Fördela färskost-toppingen jämt över kakan och strö över hackade jordnötter.