Ingredienser

1 kaka

Morotskaka: 

Glassyr: 

  • 1 apelsin
  • ½ dl florsocker
  • 200 g färskost
  • 50 g rumsvarmt smör

Morotskaka med smak av apelsin

En klassisk morotskaka som får en extra smakskjuts med rivet apelsinskal i smet och glasyr. Genom att grovriva morötterna och hacka pumpakärnorna lite grovt fås en lite tuggigare konsistens på kakan.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.

4. Hacka pumpakärnorna grovt och riv morötterna på grövsta sidan av rivjärnet. Skölj apelsinen noga och finriv det yttersta skalet. Rör ner morötterna, pumpakärnorna, apelsinskalet och oljan i smeten. Rör därefter ner mjölblandningen.

5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.

6. Grädda kakan i 45-50 minuter. Låt svalna.

7. Skölj apelsinen till glasyren och finriv det yttersta skalet. Vispa apelsinskal, florsocker, färskost och smör. Bred glasyren över den svala kakan.