Ingredienser

10-12 kakor

Botten:

Topping:

  • 125 g smör
  • 2 msk mjölk 
  • 200 g färskost
  • 2 st ägg
  • 4 dl florsocker
  • 100 g lingon
  • 50 g pistagenötter, skalade & saltade

Mjuksega saffranskakor med cheesecaketopping

Mjuksega saffranskryddade smörkakor med en mild cheesecaketopping, syrliga lingon och salta pistagenötter. Passar lika bra som kakor till glöggfesten som dessert till julbuffén. Foto och recept av @Bakalite.se

Så här tillagar du receptet (50 minuter):

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Smält smör och blanda med mjölk.
  3. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Tillsätt smörblandningen och vispa till ett smul med elvisp.
  5. Tillsätt ägg och saffran, vispa till en slät deg.
  6. Tryck ut degen jämnt i formen.

Topping:

  1. Smält smöret och blanda med mjölk.
  2. Vispa färskosten krämig.
  3. Tillsätt smörblandning och ägg, vispa samman.
  4. Tillsätt florsocker och vispa slätt.
  5. Häll smeten på kakdegen och bred ut jämnt.
  6. Fördela lingon ovanpå.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills kanterna satt sig och mitten fortfarande är något rörlig.
  8. Finhacka pistagenötter och strö över kakan direkt.
  9. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna helt.
  10. Skär kakan i önskade bitar och servera. Förvaras i kyl, kan frysas in.