Ingredienser

1 tårta

Tårtbotten: 

Maräng: 

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Fyllning: 

  • 2 dl visp- eller mellangrädde 
  • färska bär t ex hallon och blåbär

Magdalenatårta

En underbart god tårta med maräng, hallon och blåbär. En fröjd för ögat och väl passande för somriga dagar, till vårfesten, studenten eller eftermiddagsfikat.

Så här tillagar du receptet (ca 60 minuter):

1. Tårtbotten:  Värm ugnen till 175ºC.

2. Smöra och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.

5. Halvgrädda i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter. 

6. Vispa under tiden äggvitan tillsammans med hälften av sockret till en tjock och styv massa. Använd helst en elvisp. Vänd ner resten av sockret försiktigt med en sked eller slickepott. Bred ut marängen över den förgräddade kakan. Fortsätt grädda ca 8-10 min eller tills marängen fått fin färg. Låt kakan kallna på galler. 

7. Vispa grädden. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och bär på den ena delen och lägg den andra ovanpå. Garnera med grädde och bär och gärna ätbara blommor.