Ingredienser

ca 24 st

Kakor

Garnering

  • Florsocker
  • Smör till formarna

Madeleinekakor

Ljuvliga kakor med citron- och vaniljtoner som är lika enkla att göra som goda att njuta till en kopp te (gärna lindblomste som i Prousts klassiker) eller kaffe. Se till att ta ut kakorna ut formarna innan de svalnat, eftersom de annars lätt fastnar. Madeleineformar kan inhandlas i köksbutiker, men det går också bra att grädda kakorna i andra formar, till exempel mazarinformar.

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj formarna med lite smör.

3. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet.

4. Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder under konstant vispning. Sikta ner mjölet och tillsätt citronskalet. Rör försiktigt tills allt är blandat.

5. Klicka ut smeten i formarna och grädda på galler i mitten av ugnen, ca 8-10 min, eller tills kakorna fått lite färg. Ta ut kakorna ur formarna och låt svalna på galler. Upprepa med resterande smet.

6. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering.