Ingredienser

12 muffins

Muffins

  • 200 g rumstempererat smör 
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg 
  • 1 dl grädde
  • 2 dl frysta lingon
  • 3 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Kolakräm

  • 1 dl karamelliserad mjölk, alternativt kolasås
  • 200 g rumstempererat smör
  • 200 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca ½ tsk salt

Garnering

  • Lingon, chokladlinser, garneringssilverkulor och/eller strössel

Lingonmuffins med salt kolakräm

Lingon i smeten och en topping med kolasås och färskost ger underbart goda muffins med en härlig smakkombination av syrligt, sött och salt. Numera går det att köpa färdigkaramelliserad mjölk i butik, men det går även bra att använda en färdig eller hemgjord kolasås med lite fastare konsistens.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 175°. 

2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner grädde och lingon. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 

3. Fyll smeten till ¾ i muffinsformar.

4. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna helt.

5. Vispa samman ingredienserna till kolakrämen. Smaka av med salt.

6. Bred kolakrämen över de avsvalnade muffinsarna och garnera med valfri garnityr.