Ingredienser

ca 32 bullar

Vetedeg:

Fyllning:

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl blåbärssylt
  • 1 msk maizena
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Till pensling:

  • 1 ägg

Topping:

  • 2 dl vaniljkräm
  • Florsockerglasyr
  • Strössel och godis

Krämiga krumelurbullar

Om du inte vill bliva stur kommer här en smarrig kur! Med härlig vaniljkräm och godistopping värdig en äkta sjörövardotter är dessa krumelurbullar perfekta efter en lång dag av sakletande – eller när du vill bjuda dina vänner på något extra.

Så här tillagar du receptet (1 timme 45 minuter):

  1. Sätt ugnen på 210°C.
  2. Deg: Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om. Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjölet (spara 1 dl till utbakning) och knåda i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Fyllning och formning: Dela degen i två delar och kavla ut till 5 mm tjocka rektanglar. Bred smör på degen, sedan blåbärssylt blandad med maizena. Strö över socker blandat med vaniljsocker. Vik på längden, skär 2,5 cm breda remsor, snurra och forma till krumelurer. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  4. Gräddning och garnering: Spritsa vaniljkräm mitt i bullen. Snåla inte! Pensla med uppvispat ägg och grädda i 6–8 minuter. Ringla glasyr över bullarna och dekorera med allas favoritgodisar och strössel!