Ingredienser

16 stycken semlor

Bullar

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • ½ dl grädde eller mjölk
  • 1 påse mandelspån eller mandelflisor
  • (ev. någon droppe bittermandelolja)
  • 3 dl vispgrädde

 

  • 1 ägg + 1 msk vatten till pensling
  • Florsocker till garnering

Klassiska semlor

Saftiga och goda semlor som går enkelt och snabbt att baka. Godast är de när bullen är ljummen och grädden är kall. Ett tips är därför att frysa in de semlebullar som inte ska ätas direkt, för att sedan värma upp dem och fylla strax innan gästerna kommer på besök.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.

3. Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills degen blir smidig och släpper bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

5. Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla varje bulle med äggblandningen.

7. Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

8. Riv mandelmassan och blanda med grädde eller mjölk.

9. Rosta mandelspån eller mandelflisor i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt svalna och blanda samman med mandelmassan. Tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja för djupare mandelsmak. 

10. Vispa grädden. 

11. Gräv ur lite av inkråmet i varje semla. Blanda med mandelmassan. Fyll sedan varje semla med mandelmassa och grädde. Pudra över florsocker och servera!