Ingredienser
4 portioner
Köttfärssås
Béchamelsås
1. Gör köttfärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Repa bladen från timjan eller oregano.
2. Hetta upp en stor stekpanna med smör och/eller olja. Fräs köttfärsen tills den fått fin färg. Salta och peppra. För över färsen på ett fat.
3. Tillsätt lite mer smör och/eller olja i pannan och fräs därefter lök, vitlök och morötter tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och timjan/oregano (spara lite till garnering) och fräs vidare tills tomatpurén rostats något. Salta och peppra.
4. Tillsätt köttfärsen i pannan, slå på matlagningsvinet och låt det koka in.
5. Tillsätt sedan krossade tomater, lagerblad och buljong. Låt sedan köttfärssåsen puttra på medelvärme ca 20-30 min, gärna längre. Smaka av med salt, peppar och socker.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Gör béchamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ned mjölet så att det bildas en klumpfri smet. Vispa sedan ner mjölken, lite i taget, och låt såsen koka upp. Låt puttra några minuter under omvispning tills såsen tjocknat något. Dra av från värmen, smula ner osten och smaka av med salt och peppar.
8. Montera lasagnen: Varva béchamelsås, lasagneplattor och köttfärssås i en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med ett lager sås och toppa med riven ost.
9. Grädda lasagnen i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills den fått fin färg.