Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

Fyllning

  • ca 600 g rabarber 
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • ½-1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk potatismjöl

Till servering

  • Vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Kardemummadoftande rabarbersmulpaj

Sötsalt och knaprig smuldeg möter syrlig rabarber och kryddig kardemumma. Mängden socker som behövs varierar beroende på hur syrlig rabarbern är, smaka därför på den råa rabarbern innan sockringen. Kardemumman kan ersättas med kanel, eller uteslutas helt.

Så här tillagar du receptet (45 minuter):

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör samman mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig massa.

3. Tryck ut hälften av degen i en stor eller sex mindre formar. 

4. Skala rabarbern och skär i ca ½ cm tjocka skivor.

5. Mortla kardemumman och blanda ihop med socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke. Tillsätt rabarbern och blanda så att all rabarber täcks av sockerblandningen. 

6. Fördela rabarbern i formen/formarna och smula över resten av pajdegen. 

7. Grädda i mitten av ugnen - ca 25 minuter för en stor form och 15 min för de mindre, eller tills rabarbern mjuknat och degen fått fin färg.

8. Servera tillsammans med vispad grädde, vaniljssås eller vaniljglass.