Ingredienser

40 bullar

Deg
  • 150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande 
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap 
  • ½ tsk salt
  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 ägg (till pensling)
  • Ev. 2 tsk stött kardemumma 

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 100 g pistagenötter

Topping

  • 2–2 ½ msk vatten
  • 4 dl florsocker
  • 1 kruka mynta
  • 75 g pistagenötter, hackade

Kanelbullar med mynta & pistage

Testa vår grönaste bulle hittills! Fylld med pistagesmör och toppad med mynta & hackade pistagenötter.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). 

2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. 

4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. 

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. 

6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. 

7. Mixa ihop pistagenötter och socker. Rör ihop med rumstempererat smör till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.

8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter. 

9. Mixar ihop florsocker, mynta och vatten till en jämn glasyr. Hacka pistagenötterna.

10. Låt bullarna svalna, ringla över glasyren och strö över de hackade nötterna.