Ingredienser

40 bullar

Deg
  • 150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande 
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap 
  • ½ tsk salt
  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 ägg (till pensling)
  • Ev. 2 tsk stött kardemumma 

Fyllning

  • 50 g smör
  • 200 g mandelmassa, riven
  • 1 dl äppelmos 

Topping 

  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk vatten
  • Ev. en droppe rödbetsjuice eller karamellfärg
  • 1 dl rostade mandelflarn
  • Torkade äppelskivor 

Kanelbullar med mandel & äpple

Mandel och äpple är en oslagbar kombination. Här får du bullar med båda sorterna både i och på sig!

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt). 

2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. 

4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. 

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. 

6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. 

7. Bred ut rumstempererat smör, äppelmos och riven mandelmassa över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.

8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg, strö över hackad mandel och torkat äpple. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter. 

9. Blanda florsocker och vatten och eventuell färg till en slät glasyr. Låt bullarna svalna och limma fast äppelskivorna med glasyren. Strö över mandelflarn.