Ingredienser

ca 40 bullar eller 4 längder

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Kanelfyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

eller Choklad- och hasselnötsfyllning:

  • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
  • Strö på 2 msk socker
  • 50 g hackad mörk blockchoklad 
  • 50 g hackade hasselnötter

eller Mandelmassa- och apelsinfyllning 

  • Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
  • Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
  • Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

eller Nutellafyllning 

  • Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

Till pensling: 

  • 1 ägg
  • Pärlsocker eller hackad mandel

Kanelbullar - grundrecept

Vårt klassiska recept på Vetebullar/Kanelbullar/Vetebröd, samma recept som återfinns på våra vetemjöls-förpackningar! Receptet ger 40 småbullar eller 4 längder. Förutom den klassiska fyllningen med kanel finner du nedan tips på nya alternativ - testa Choklad- och hasselnötsfyllning, mandelmassa- och apelsinfyllning, eller Nutellafyllning och tyck till nedan om vilken som är din favorit!

Så här tillagar du receptet (ca 120 minuter):

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

 

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.