Ingredienser

12 muffins

Muffins

  • 200 g rumstempererat smör 
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg 
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl frysta lingon
  • 3 ½ dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt

Topping

  • 1 citron, ekologisk
  • 200 g rumstempererat smör
  • 200 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • 1 dl lingon
  • Lingonpulver

Kanel- och lingonmuffins med syrlig färskosttopping

Läckra muffins med smak av kanel och lingon som toppas med en lite syrlig citron- och vaniljfärskost, lingon och dessutom ett färgsprakande lingonpulver. Pulvret finns att få tag på i en del välsorterade livsmedelsbutiker, men går givetvis bra att utesluta.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 175°. 

2. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner grädde och lingon. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 

3. Fyll smeten till ¾ i muffinsformar. 

4. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt muffinsen svalna helt.

5. Skölj citronen noga. Finriv det yttersta skalet och vispa samman med övriga ingredienser. Smaka av med citronsaft. 

6. Bred krämen på de avsvalnade muffinsarna. Toppa med några lingon och eventuellt lingonpulver.