Ingredienser

50 kakor

  • 75 g smör, smält
  • 4 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 500 g (ca 8 dl) Kungsörnen Kärnvetemjöl (spara lite till utbakningen)
  • 1 tsk hjorthornsalt

Kakemenn

Kakemenn är en riktig julfavorit i Norge, särskilt bland barnen. Ha dem framme i en burk och de försvinner i ett nafs.

Så här tillagar du receptet (17-10 minuter):

1. Blanda socker, smör och vatten i en bunke. Häll i de torra ingredienserna och forma en jämn deg. Täck med plastfolie.

2. Låt degen stå i kylskåpet över natten. Knåda ihop degen och kavla ut den tills den är ca ½ cm tjock.

3. Tryck ut kakemenn, kakegummor och andra figurer. Lägg dem på smorda plåtar eller på bakplåtspapper.

4. Ställ in i ugnen på 175 ºC (varmluft 150ºC) i 7–10 min. De ska vara vita och porösa när de är klara. Dekorera gärna med kristyr.