Ingredienser

2 saffranskransar

Topping:

  • 25 g smält smör
  • 1 dl strösocker

Hembakad saffranskrans

Dubbla degen och dela glädjen! Baka en dubbel sats så räcker degen både till fina saffranskransar och några lussekatter som du kan ge bort till nära och kära.

Så här tillagar du receptet (2 timmar, 30 minuter):

1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölk. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin, tillsätt salt på slutet. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
2. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar. Dela varje del till tre bitar. Rulla ut varje bit till en längd. Fläta ihop längderna och forma till en krans. Nyp ihop ändarna så de inte går upp när de gräddas. Upprepa med den andra delen deg.
3. Låt jäsa i ca 40 minuter under en bakduk.
4. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Pensla med smör och doppa kransarna i socker.