Ingredienser

1 tårta ca 10 bitar

Tårtbotten: 

Fyllning:

  • 250 g frysta hallon
  • 3 msk florsocker
  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 250 g Kesella vanilj

Garnering:

  • 250 g hallon, färska eller frysta
  • 1½ dl hallonsaft, utspädd
  • 1 dl gelésocker
  • 12–13 savoiardikex

Halloncharlotte

En läcker och god hallontårta är aldrig fel. Garnera tårtan med savoiardikex.

Så här tillagar du receptet (ca 60 minuter):

1. Tårtbotten:  Värm ugnen till 175ºC.

2. Smöra och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Rör ner blandningen i bunken.

4. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.

5. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter. Låt kakan stå kvar någon minut i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Dela den horisontellt i tre bottnar. Använd en lång vass, tandad kniv.

6. Blanda fyllningen och fördela mellan de tre bottnarna och lägg ihop. Spar ca två matskedar av Kesellan och bred runt kanterna. Dela kexen och tryck dit som ett ”staket”. Garnera med hallon. Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka upp. Låt det svalna. Skeda över hallonen.