Ingredienser
2 limpor
1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfettet. Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
2. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30–40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta, avlånga bröd. Lägg bröden på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.
3. Skåra dem med vass kniv och låt dem jäsa under bakduk, 30–40 minuter.
4. Värm ugnen till 200ºC.
5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 25–30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Gör dubbel sats. Dela degen i 4 delar. Forma till bröd och lägg dem på tvären i en långpanna. Pensla lite smält fett mellan bröden. Jäs och grädda som ovan.