Ingredienser
24 gifflar
Giffeldeg
Fyllning
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt svalna till fingervarm temperatur. Slå sedan blandningen över jästen. Stöt kardemumman.
3. Blanda ner socker, salt och nästan allt av vetemjölet. Kör i en degblandare, ca 8 min eller knåda för hand tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 40 min under bakduk.
4. Gör fyllningen: Skär äpplena i små tärningar. Hetta upp en stor stekpanna med smöret och fräs sedan äpplena tills de mjuknat. Tillsätt honung, sirap eller socker och fortsätt fräsa ytterligare några minuter. Dra av från värmen och låt svalna.
5. Riv mandelmassan och blanda med äpplena.
6. Dela degen i tre delar. Rundriv/forma varje del till en slät boll. Kavla ut varje degboll till en rundel, ca 24 cm i diameter, på en mjölad arbetsyta. Skär eller sporra ut 8 trekantiga tårtbitar per rundel. Lägg en strimma fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop, böj lätt och lägg med flärpen nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Vispa upp ägget i en kopp tillsammans med några droppar vatten. Pensla sedan gifflarna med ägg. Toppa varje giffel med mandelspån.
9. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 min eller tills gifflarna fått fin färg.
10. Låt svalna på galler under bakduk.