Ingredienser

4 bröd

Poolish: 

Slutdeg:

  • Poolish enligt ovan 
  • 4 dl kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 630 g (10,5 dl) Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
  • 1 msk (16 g) finkornigt havssalt (senare steg)
  • 0,25 – 0,5 dl kallt vatten (senare steg)

Till formen:

  • 0,25 – 0,5 dl olja, gärna kallpressad olivolja

Förjästa baguetter

Extra goda baguetter.

Så här tillagar du receptet (3,5timme + 6-10timmar):

1. Poolish: Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet och rör om till en smet. Täck degskålen med bakduk och plastpåse.

2. Låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar.

3. Slutdeg: Blanda ner vatten, jäst och mjöl i fördegen.
Arbeta degen på låg hastighet i 10 minuter. Arbeta den sedan kraftigt i 2 minuter. Arbeta nu degen på så låg hastighet som möjligt, tillsätt salt och lite vatten. Arbeta den sedan kraftigt i 5 minuter. Degen ska vara elastisk, smidig och lite lätt glansig. Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck formen/backen med plast.

4. Låt degen vila 1,5 timme i rumstemperatur.

5. Vik sedan ihop degen som ett kuvert, vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord.

6. Låt vila i formen/backen ytterligare 1,5 timme.

7. Värm ugnen till 275°C.

8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Obs, tryck inte ut de gasblåsor som bildats! Dra försiktigt ut degen till en rektangulär form ca 35x25 cm. Dela degen till 4 avlånga bitar. Lägg försiktigt upp dem på två bakplåtar med bakplåtspapper på långsidan och skruva dem lätt samtidigt som du lägger upp dem. Baka en plåt i taget!

9. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk samtidigt ungsvärmen till 225°C. Efter 10 minuters avbakning vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sekunder. Upprepa även efter 20 minuter. Total avbakningstid ca 25 minuter.