Ingredienser

1 saffransbröd

Vit chokladganache:

  • 145 g vit choklad
  • ¾ dl vispgrädde
  • ½ msk honung
  • ½ msk rumsvarmt smör

Flätat saffransbröd i form

Byt ut den klassiska glasyren mot en ljuvlig vit chokladganache på saffransbrödet. Här på ett vackert ihopflätat saffransbröd i form.

Så här tillagar du receptet (2 timmar, 10 minuter):

1. Flätat saffransbröd: Klä en brödform om ca ½ liter med bakplåtspapper.

2. Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölk. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker, vetemjöl och salt. Knåda degen smidig, gärna i en bakmaskin, och låt jäsa under en bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.

3. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i tre bitar. Rulla ut varje bit till en tjock längd. Fläta ihop längderna, vik in ändarna undertill och lägg i en brödform. Låt jäsa i ca 40 minuter under en bakduk.

4. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar på den vita chokladganachen.

5. Vit chokladganache: Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över
chokladen och låt stå i ca 30 sekunder.

6. Rör om tills det är en homogen blandning. Rör i smör och fortsätt röra tills ganachen är mjuk och slät.

7. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat och stabiliserat sig så pass att du kan spritsa den över kakan utan att den rinner av. Sen stelnar den på kakan men kommer att ha en krämig konsistens.