Ingredienser

20 donuts

Donuts

Chokladganache

  • 250 g bakchoklad
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1 nypa salt

Citronglasyr med florsocker

  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citron
  • Ev. karamellfärg
  • Strössel och garnering efter behag

Donuts med chokladganache & citronglasyr

Varför köpa färdiga donuts, när det är så roligt att göra egna? đŸ© Ta med barnen i köket och låt dem vara kreativa med färgad glasyr och topping.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

Donuts:

1. Lägg hushållspapper på ett galler. 

2. Smält smör, tillsätt mjölk, värm upp till det är ljummet, rör ut jästen. Häll det i en bakbunke.

3. Tillsätt ihopvispat ägg, socker, vaniljsocker, kardemumma och bakpulver. Arbeta ihop på medelhastighet, tillsätt vetemjöl till en jämn och slät deg, som knappt släpper bunken (ca 10 min). Täck med plastfolie, låt jäsa till dubbel storlek.

4. Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord, kavla ut den till 1 - 11⁄2 cm tjocklek. Ta ut donuts med en stor utstickare. Doppa utstickaren i vetemjöl mellan varje gång, så att degen inte fastnar. Upprepa tills degen är slut. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper, borsta av överflödigt mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till donutsen är luftiga.

5. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, till ca 180 °C. Lägg försiktigt ner donutsen i oljan med en hålslev. När det bildas en gyllene kant på mitten, vänd och låt det fortsätta ”koka” till donutsen är gyllenbruna.

6. Lägg på galler, låt svalna. Doppa i önskad glasyr och garnera med strössel.

Chokladganache:

1. Hacka chokladen, lägg den i en eldfast skål

2. Värm upp grädden till strax under kokpunkten, häll den över chokladen, låt stå i 2 minuter, rör ihop väl till en slät och blank chokladsås. Blanda i salt.

3. Doppa donutsen när såsen fäster bra.

Citronglasyr:

1. Rör samman ingredienserna till en lite tjock glasyr, tillsätt ev. karamellfärg efter önskan.

2. Doppa donuts, låt glasyren sätta sig lite innan du strör på önskat strössel.