Ingredienser
Ca 20 Croissanter
Fyllning:
Croissanter:
1. Fyllning: Bryn smöret, sila det genom kaffefilter och låt svalna. Riv mandelmassan och hacka valnötterna. Blanda alla ingredienser i en skål.
2. Croissanter: Blanda alla ingredienser, utom smöret, i en degskål och arbeta i maskin, 4-5 min. Stäng av maskinen innan degen blir för seg, dvs det bildas gluten. Låt degen vila i kyl ca 30 min.
3. Tag smöret ur kylen och låt ligga i rumstemperatur ca 20 min så att det är 14-18 grader. Platta ut smöret. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen, lägg på smöret och vik in alla kanter så att smöret ligger i mitten av degen. Kavla ut och vik 3 slag, täck med plast och lägg i kyl 30 min. Upprepa ytterligare 2 gånger.
4. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek. Skär den i bitar, ca 10x15 cm. Lägg fyllningen i mitten. Pensla med uppvispat ägg ena kanten av biten, vik över och rulla försiktigt ihop. Lägg bitarna med skarven nedåt på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt croissanterna jäsa under bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek, ca 1½ tim.
5. Värm ugnen till 240°C
6. Pensla croissanterna med uppvispat ägng och placera varje plåt mitt i ugnen. Sänk samtidigt ugnsvärmen till 200°C.
7. Grädda tills de fått fin gyllenbrun färg, ca 15 min