Ingredienser

10 tårtbitar

Tårtbotten:

Jordgubbskompott

  • 250 gram Svenska jordgubbar
  • ½ dl syltsocker
  • 4 gelatinblad

Vit chokladmousse

  • 2 dl vispgrädde, gärna närproducerat
  • En halv tesked äkta vaniljsocker
  • 75 gram vit choklad
  • 1 gelatinblad

Dekoration

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 20 jordgubbar
  • 100 gram blåbär eller andra bär som du kan plocka eller odla själv, t.ex. hallon, krusbär eller svarta vinbär

 

Claras sommartårta med vit chokladmousse och jordgubbskompott

Bjud på läckert somrig tårta med vit chokladmousse och kompott gjord på färska svenska jordgubbar i sommar, skapat av ingen mindre än Clara Lidström som de flesta mer känner som ”Underbara Clara”. Hon är matkreatör, stylist och författare och driver en av Sveriges största bloggar. Clara bor på en gård på Västerbottens landsbygd tillsammans med familjen, en hund och en skock hönor. På bloggen skriver hon om allt ifrån matlagning och bakning till inredning, och hon har även tagit emot flertalet priset för sitt arbete och engagemang i miljöfrågor – bland annat utsågs hon till ”Årets Miljöhjälte” år 2013.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Tårtbotten :Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vispa sedan ner det varma vattnet. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten under omrörning. Smöra och bröa en springform (ca 24 cm i diameter) och häll ner smeten.

2. Grädda ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i tre lager.

3. Jordgubbskompott: Skär jordgubbarna i bitar och låt puttra i en kastrull i 5-10 minuter med syltsocker. Lägg gelatinbladen i blöt i tio minuter. Krama ur vätskan och blanda sedan ner i den varma jordgubbskompotten. Rör tills gelatinet löst upp sig. Låt kompotten svalna.

4. Vit chokladmousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i fem minuter. Koka upp hälften av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljsockret. Tillsätt gelatinbladet och låt smälta under omrörning. Hacka chokladen fint och blanda ner i den varma mjölken. Låt svalna. Vispa resten av grädden fluffig och rör försiktig ner i chokladröran. 

5. Bred chokladmousse på det första tårtlagret. Lägg på nästa lager och bred jordgubbskompott ovanpå det. 

6. Lägg på tårtans översta lager och spackla den med vispgrädde. (Hit kan tårtan förberedas dagen innan).

7. Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Strössla över några blåbär och ätbara blommor, som penséer, strax innan servering.