Ingredienser

1 rulle, ca 12 portioner

Kaka

Fyllning

  • 150 g smör
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 3 dl hallon, färska eller tinade frysta
  • 1 dl salta lakritskarameller

Chokadrulltårta med smörkräm, hallon och lakrits

Mustig choklad, sötsyrliga hallon och salt lakrits är en trevlig smakkombination som blir en god variation till den klassiska rulltårtan. Servera gärna tillsammans med en klick vispad grädde och färska bär.

Så här tillagar du receptet (1 timme, 30 min):

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp.

3. Blanda samman mjöl, kakao och salt i en bunke och sikta ner i äggsmeten. Rör ner det smälta smöret och blanda till en jämn smet.

4. Bred ut smeten i en långpanna eller ugnsfast form, ca 30x40 cm, täckt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 8 min, eller tills den fått fin färg.

6. Förbered under tiden ett bakplåtspapper strött med socker.

7. Stjälp upp kakan på papperet. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Låt svalna.

8. Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i en matberedare tills det blir en vit och fluffig kräm. Rör ner äggulan.

9. Hacka lakritskaramellerna med en kniv eller mortla dem i en mortel.

10. Bred ut smörkrämen över kakan och strö över hallonen samt lakritskrosset.

11. Rulla ihop kakan från långsidan och låt ligga med skarven nedåt. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och servera.