Ingredienser

Browniebotten:

Hallonmousse:

  • 400 g frysta hallon
  • 200 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 blad gelatin

Garnering:

  • Färska hallon
  • Granatäpple
  • Passionsfrukt
  • Röda vinbär
  • Små maränger

Brownie med hallonmousse

Gör sommarens snyggaste bakverk, en härligt rosa hallonmoussekaka med browniebotten. 

Så här tillagar du receptet ():

1. Värm ugnen till 165°C, över- och undervärme. Klä en springform (26 cm) med bakplåtspapper i botten, smörj kanterna med smält smör.
2. Vispa ägg och socker till det är vitt och pösigt.
3. Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan, rör ner chokladen tills den har smält.
4. Vänd ner chokladblandningen försiktig i äggsmeten, sikta över vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Tillsätt salt och rör ihop försiktigt med en slickepott.
5. Häll smeten i formen och grädda på mellersta falsen ca 50 - 60 minuter. Täck med bakpapper i slutet av gräddningstiden. Kakan ska vara lite mjuk i mitten. Testa gärna med en baksticka. Låt svalna i formen, flytta över till galler täckt med bakplåtspapper när bottnen är nästan helt kall.
6. Ta försiktigt ut brownien ur formen. Skär av en liten kant ytterst för en extra fin kaka. Lägg tillbaka bottnen i rengjord springform, klädd med bakplåtspapper i bottnen.
7. Kör hallon, florsocker och vaniljsocker tillsammans i en matberedare till en slät massa. Sila hallonsåsen genom en mjölsikt om du vill ha en helt slät mousse.
8. Vispa grädden hårt. Blötlägg och smält gelatin enligt anvisningarna på paketet.
9. Vänd ner hallonsåsen i den vispade grädden, rör ner gelatinet.
10. Häll hallonmoussen över kakbottnen.
11. Knacka lätt på formen så att toppen blir slät. Förvara svalt i minst 6 timmar, gärna över natten.
12. Skär försiktigt runt kanten med en vass kniv och placera kakan på önskat serveringsfat.
13. Garnera med färska bär, passionsfrukt och gärna lite maränger