Ingredienser

50 kakor

Bondkakor med solroskärnor

Den enkla bondkakan glöms lätt bort i det gedigna utbudet av fikabröd. Det är synd, för bondkakan är fin i all sin enkelhet. Solroskärnor ger extra god smak och gott tugg.

Så här tillagar du receptet (45 min + 1 h vila i kylskåp):

1. Rör smör, socker och sirap smidigt och fluffigt. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, salt och solroskärnor i en bunke och blanda sedan ner i smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i två delar och forma till två rullar. Vira in rullarna i plastfolie och låt de vila i kylen i ca en timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär rullarna i ca ½ cm tjocka skivor och lägg de på bakplåtspappersklädda plåtar.

4. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter, eller tills kakorna fått en fin gyllenbrun färg.