Ingredienser

1 paj

Pajdeg:

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 2 äpplen

Tillbehör:

  • Vaniljsås, glass eller lättvispad grädde till servering.


Äppeltarte med smak av mandel

En tunn och elegant paj som tar tillvara på de fina svenska vinteräpplena som finns ute i trädgårdar och butik just nu. Grädde, glass eller vaniljsås är ett måste att servera till.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Hacka samman vetemjöl, havregryn, smör och socker till en smulig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform eller form med löstagbar kant. Ställ in i frysen och låt vila i 30 min.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda pajskalet i ca 15 min.

3. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

4. Riv mandelmassan grovt och blanda med ägg och kanel. Bred ut smeten i det förgräddade pajskalet. Skär äpplena i tunna skivor och arrangera i ett fint mönster ovanpå mandelmassan.

5. Baka pajen i ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.