Ingredienser

4 portioner

  • 500 g Kungsörnen Svensk Spaghetti
  • 2 burkar goda krossade tomater eller 10 stycken färska solmogna svenska tomater
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 näve färsk bladpersilja
  • 1 msk olivolja

Fejkon:

  • 250 g fast tofu (gärna rökt eller marinerad)
  • 1 msk liquid smoke
  • 1,5 msk ljus soja
  • 1 msk socker
  • 3 msk rapsolja

Vegansk parmesan:

  • 100 g rostade och saltade cashewnötter
  • 3 msk näringsjäst
  • 1-2 krm salt

Vegansk pasta all’amatriciana med tofu och cashewnötter

En het vegansk pasta lagad av bloggaren Gustav "Jävligt Gott" Johansson. Bacon har bytts mot tofu med röksmak, och anrättningen toppas med klippt persilja och cashewnötter. Så gott! Foto: Gustav Johansson

Så här tillagar du receptet (20 min + 2 timmar marinering):

Fejkon:

  1. Lägg tofun i press inslagen i hushållspapper i 30 min så överflödigt vatten dras ur. Skär tofun i ca 1×1 cm stora tärningar
  2. Blanda övriga ingredienser till en marinad och lägg tofun och marinaden i en plastpåse i 1-2 timmar
  3. Hetta upp en stekpanna och häll ner tofun tillsammans med all marinad i stekpannan. Stek på medelvärme tills all marinad har stekts in i tofun och den blivit knaprig utan att brännas.
  4. Ta fejkonet åt sidan och förbered resten av rätten

Cashew-ost:

  1. Mixa cashewnötter och näringsjäst till ett fint pulver med en stavmixer eller mortla i en mortel.
  2. Smaka av med salt tills du får en parmesanliknande sälta

Pastasåsen:

  1. Börja med att sätta på rikligt med rejält saltat pastavatten
  2. Finhacka lök, vitlök och chili (behåll kärnorna om du vill ha en lite kaxigare sås, rekommenderas!)
  3. Fräs lök, chili och vitlök på låg värme i en stor gryta tills löken blivit genomskinklig
  4. Tillsätt det stekta fejkonet och stek ytterligare några minuter på medelvärme så smakerna blandas
  5. Tillsätt antingen urkärnade och finhackade färska tomater eller de konserverade tomaterna och koka ca 10 minuter på medelvärme medan du låter pastan koka klart.
  6. Lägg i pastan i pastavattnet och låt det koka 6-7 minuter medan pastasåsen kokar. Du vill inte  koka pastan 8 minuter, då den ska ligga och dra i pastasåsen ett litet tag också.
  7. Ta en kopp och sleva upp 2 dl salt pastavatten precis innan du ska hälla av pastan. Spara!
  8. Smaka av pastasåsen med salt och ev. lite peppar.
  9. Lägg ner den nykokta pastan i grytan med pasta och ta av den från spisen. Rör runt så allt blandas och späd ut såsen med det sparade pastavattnet tills du får en krämig konsistens (såsen har antagligen reducerats ner något och behöver spädas).
  10. Toppa med veganparmesan och färsk hackad bladpersilja. Servera genast!