Ingredienser
2 bröd
När du en gång bakat surdegsbröd är det svårt att gå tillbaka. Förutom att surdegen gör brödet saftigt och hållbart, är den fylliga smaken tillsammans med den karaktäristiska skorpan — härligt seg och samtidigt knaprig, något du vill ha igen och igen. Och igen.
1. Häll brödmix, jäst, olja och vatten i en bunke. Arbeta degen tills den känns smidig, minst 8 min. Låt degen jäsa på mjölat bakbord till dubbel storlek, ca 30 min.
2. Dela dagen i två delar, forma dem runda innan du bakar ut till önskad brödlängd.
3. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek, ca 45 min. Värm ugnen till 250°C.
4. Ställ in bröden i ugnen och sänk samtidigt till 200°C. Grädda i ca 30 min eller tills brödet har en innertemperatur på 98°C. Låt bröden svalna på ett galler.