Ingredienser

17 stycken

Deg:

  • Ca 16 dl Regal siktat vetemjöl
  • 6 1⁄2 dl standardmjölk 
  • 1 paket färsk jäst
  • 1 stort ägg, rumstempererat
  • 1 1⁄2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen kanel
  • 180 g smör, rumstemp.

Karamellsås:

  • 150 g smör
  • 150 g farinsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lönnsirap
  • 1⁄2 tsk salt

Fyllning:

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 100 g farinsocker
  • 1 1⁄2 msk malen kanel
  • 100 g hasselnötter, rostade och grovhackade

Sticky Buns

Sticky buns är bullarnas motsvarighet till brytbröd. Bullarna görs i långpanna och toppas med en härlig karamellsås.

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Klä en stor långpanna (ev. två eldfasta formar) med bakplåtspapper. Värm ugnen till 190°C, över- och undervärme.

2. Lägg smör, socker, grädde och lönnsirap i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 10 min. tills karamellsåsen tjocknar. Lyft av från värmen, rör ner salt, låt svalna.

3. Rör ut jästen med mjölk (ca 37°C), häll det i en bakbunke, tillsätt sammanvispat ägg, socker, salt och kanel. Tillsätt vetemjöl till degen tills den knappt släpper bunken, arbeta degen ca 10 minuter på medelhastighet.

4. Tillsätt smör lite i taget tills degen är smidig och släpper bunken (10 - 15 minuter).

5. Täck med plastfolie, låt jäsa till dubbel storlek.

6. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut till en stor rektangel ca 70 x 30 cm). Blanda och bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop till en korv, dela i lika stora delar.

8. Häll ca 2/3 av karamellsåsen i formen, strö över häften av nötterna. Lägg kanelsnurrorna ovanpå, med lite mellanrum. Täck med plastfolie, låt jäsa till snurrorna är luftiga. Häll rejält med karamellsås över, spara lite till servering.

9. Grädda på mellersta falsen ca 30 minuter till de är gyllenbruna. Strö över resten av hasselnötterna och servera snurrorna varma med karamellsås.