Ingredienser

Ger ca 20 kakor

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 100 g strösocker
  • 120 g majsmjöl
  • 80 g maizena majs-stärkelse
  • 1 msk pofiber
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk bakpulver

Till de olika degarna

  • 2 msk kakao
  • 1 msk maizena

Schackrutor (glutenfria)

Schackrutorna är kakfatets gulligaste kakor tycker vi, och inte alls så avancerade att göra. Glutenfritt bakrecept från Jessica Frej och Maria Blohms bakbok "Nytt Fikabröd". Fotograf: Christina Sundien.

Så här tillagar du receptet (Ca 30 minuter):

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Blanda alla ingredienser utom kakaon och 1 msk maizena, till en jämn deg.

3. Dela degen i två delar och knåda in kakaon i ena delen och maizenan i den andra.

4. Rulla 2 rullar av varje del.

5. Lägg en ljus deg bredvid en mörk, lägg sedan en mörk ovanpå den ljusa och en ljus ovanpå den mörka.

6. Tryck ihop rullarna till en fyrkantig rulle.

7. Skär degen i centimetertjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

8. Grädda i ca 7 minuter, låt svalna innan du äter dem.