Ingredienser

1 kaka, ca 10 portioner

Kaka 

  • 150 g smör
  • 2 ¼ dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2 citroner, ekologiska
  • 6 dl mandelmjöl + lite till formen
  • 2 tsk bakpulver

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • Påskgodis, t.ex. choklad- och/eller skumägg
  • Citronmeliss

Saftig citron- och mandeltårta

Mandelmjölet gör kakan saftig och lite ”tung”, samtidigt som det bidrar med en mild mandelton som passar fint ihop med citronsmaken. Förutom vispad grädde är det även gott att servera kakan med lite råröda bär, t.ex. hallon eller björnbär.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ”bröa” med mandelmjöl. 

3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt därefter äggen, ett i taget under konstant vispning.

4. Skölj citronerna noga och finriv skalet. Blanda mandelmjöl med bakpulver i en bunke. Vänd ner citronskal, saften från en citron, mandelmjöl och bakpulver i smeten. Rör till en slät smet och häll sedan i formen. 

5. Grädda kakan ca 35-40 min, eller tills den fått fin färg men fortfarande är lie kladdig i mitten. Låt svalna.

6. Vispa grädden.

7. Garnera tårtan med grädde, godis och citronmeliss.