70 g riven mozzarella (grovhacka om det är stora bitar)
Topping
Färsk finhackad basilika
Finhackade soltorkade tomater
Riven parmesanost
Pizzagran med ost och soltorkade tomater
Julens ljuvligaste pizzabollar fyllda med ost, soltorkade tomater och ugnsbakad vitlök. En överraskning på det traditionella julbordet! Foto och recept av @fikaochdesserter.
Så här tillagar du receptet
(12 h jäsning + 2 h tillagning):
Pizzadeg: rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop ordentligt till en fin deg med en slickepott. Ringla över lite olivolja. Täck bunken med plastfolie och en handduk ovanpå. Jäs i rumstemperatur i 8–12 timmar.
Fyllning: (ugn: 200 grader, över- och undervärme). Skär av toppen på vitlökarna. Lägg dem med snittytan uppåt på aluminiumfolie. Ringla över olivolja, ha på lite salt och peppar. Tryck ihop folien till ett paket. Baka i mitten av ugnen i 1 timme.
Låt svalna innan du trycker ut dem ur skalet och blandar ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
Utbaket: (ugn: 200 grader, över- och undervärme, starta minst 1 timme innan gräddning). Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel (ca 0,5 cm tjock). Skär i 20 st rutor. Det gör inget om de inte är precis lika stora.
Lägg en klick fyllning i varje ruta. Nyp ihop kanterna ordentligt så att det blir som en boll.
Lägg bollarna i form av en gran, bestående av 17 st bollar, på en plåt med bakplåtspapper. Stjärnan längst upp består av resterande 3 bollar. Lägg precis bredvid varandra utan mellanrum.
Pensla med olivolja, toppa med lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 17–23 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg.
Ha på toppingen precis innan servering. Ska de inte ätas direkt, låt ligga kvar i rumstemperatur på plåten med en handduk över. Bör ätas samma dag, då är de som godast.