Ingredienser

20 bollar

Pizzadeg

Fyllning

  • 2 st hela stora vitlökar, eller 3 st små
  • Ca 2 tsk olivolja
  • Salt och peppar
  • 100 g naturell färskost
  • 50 g finhackade soltorkade tomater
  • 70 g riven mozzarella (grovhacka om det är stora bitar)

Topping

  • Färsk finhackad basilika
  • Finhackade soltorkade tomater
  • Riven parmesanost

Pizzagran med ost och soltorkade tomater

Julens ljuvligaste pizzabollar fyllda med ost, soltorkade tomater och ugnsbakad vitlök. En överraskning på det traditionella julbordet! Foto och recept av @fikaochdesserter.

Så här tillagar du receptet (12 h jäsning + 2 h tillagning):

  1. Pizzadeg: rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda ihop ordentligt till en fin deg med en slickepott. Ringla över lite olivolja. Täck bunken med plastfolie och en handduk ovanpå. Jäs i rumstemperatur i 8–12 timmar.
  2. Fyllning: (ugn: 200 grader, över- och undervärme). Skär av toppen på vitlökarna. Lägg dem med snittytan uppåt på aluminiumfolie. Ringla över olivolja, ha på lite salt och peppar. Tryck ihop folien till ett paket. Baka i mitten av ugnen i 1 timme.
  3. Låt svalna innan du trycker ut dem ur skalet och blandar ihop med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Utbaket: (ugn: 200 grader, över- och undervärme, starta minst 1 timme innan gräddning). Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel (ca 0,5 cm tjock). Skär i 20 st rutor. Det gör inget om de inte är precis lika stora.
  5. Lägg en klick fyllning i varje ruta. Nyp ihop kanterna ordentligt så att det blir som en boll.
  6. Lägg bollarna i form av en gran, bestående av 17 st bollar, på en plåt med bakplåtspapper. Stjärnan längst upp består av resterande 3 bollar. Lägg precis bredvid varandra utan mellanrum.
  7. Pensla med olivolja, toppa med lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 17–23 minuter, eller tills de fått en gyllenbrun färg.
  8. Ha på toppingen precis innan servering. Ska de inte ätas direkt, låt ligga kvar i rumstemperatur på plåten med en handduk över. Bör ätas samma dag, då är de som godast.