Ingredienser

3 flätor

Ladda ner receptvykort med Pippis lusseflätor

Ladda ner receptvykort med Pippis lusseflätor

Vi har skapat ett fint vykort med receptet du kan skriva ut och skicka eller ge till någon du vill sprida bakglädje till i jul. 

Ladda ner och skriv ut!

Pippis lusseflätor

Gör som Pippi – bjud på gyllene lusseflätor till jul! Och du, vi har skapat ett fint vykort med receptet du kan skriva ut och skicka eller ge till någon du gillar i jul. Sprid julglädjen!

Så här tillagar du receptet (2 timmar 30 minuter):

  1. Smula jästen i en bunke och blanda ut med mjölken. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker och vetemjöl. Arbeta degen smidig i en bakmaskin, tillsätt salt på slutet. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme. 
  2. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i tre delar och forma varje del till en boll. Dela varje boll i tre och rulla till ca 2 cm 
    tjocka längder. Fläta ihop tre längder åt gången och nyp ihop ändarna. Lägg flätorna på plåt med  bakplåtspapper och forma som Pippis hår. 
  3. Låt jäsa i cirka 40 minuter under en bakduk.
  4. Pensla flätorna med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 – 20 minuter. Låt svalna. 
  5. Knyt rosetter runt ändarna och servera sedan ditt verk med buller och bång och ett glatt ”tjolahopp” – precis som Pippi hade gjort.