Ingredienser

1 tårta

  • 1,5 dl sötmandel (100g) 
  • 1,5 dl socker 
  • 4 äggvitor

Fyllning och garnering:

  • 3/4 dl socker
  • 20 sötmandlar
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 150 g smör
  • 1-2 påsar (50g) mandelspån

Oscar II:s tårta

Kan du baka som proffsen? Här är Birgitta Rasmussons recept på den klassiska tårtan, bakad i TV-programmet "Hela Sverige Bakar".

Så här tillagar du receptet (ca 30 minuter):

1. Rita 2 runda cirklar ca 21 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt. Skålla, skala och mal mandeln . Blanda den med sockret Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i blandningen. Bred ut smeten i cirklarna på papperet.

2. Grädda i 175 grader mitt i ugnen, 15-20 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.

3. Smält 3/4 dl socker under omrörning i en liten stekpanna. Lägg i mandlarna. Häll upp nougaten på aluminiumfolie. Låt den stelna och kallna. Stöt den sedan i en mortel. Blanda äggulorna, grädden och sockret i en kastrull. Sjud under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna. Smaksätt med nougaten. Rosta mandelspånen till guldgul färg i en stekpanna under omrörning. Se upp med värmen. Det går fort.

4. Lägg ihop bottnarna med ungefär hälften av krämen som fyllning och resten ovanpå. Strö över mandelspånen. Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.