Ingredienser

4 portioner

  • 400 g Kungsörnen Fullkornspasta Spaghetti
  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 kruka basilika
  • 2 bollar mozzarella 
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater 
  • 2 dl vitt matlagningsvin (kan uteslutas)
  • ca 12 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond eller 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 200 g spenat
  • 2-3 dl oliver

Till servering

  • Riven parmesanost
  • Salt och svartpeppar
  • Olja till stekning

One pot med färska tomater, basilika och mozzarella

En fräsch och somrig rätt där riktigt solmogna söta tomater gör sig bäst. Mängden vätska kan justeras beroende på om rätten ska serveras som en soppa eller mer som en gryta.

Så här tillagar du receptet (30 minuter):

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Grovhacka basilikan (spara några blad till garnering). Tärna mozzarellan.

2. Hetta upp en stor kastrull med olja. Fräs lök, vitlök och chili till löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt tomaterna och tomatpurén och fräs vidare några minuter så att tomatpurén rostas. 

3. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt vatten och fond eller buljong och låt allt koka upp. Tillsätt då spaghettin och låt koka tills den är lagom al dente, ca 8 min. 

4. Rör ner basilikan, spenaten och oliverna i grytan och smaka av med salt och peppar.

5. Fördela i djupa tallrikar och toppa med mozzarellan. Garnera med basilika och servera tillsammans med rikligt med riven parmesan.