Ingredienser

1 kaka

  • 4 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl med fullkorn
  • 3 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kanel
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1–2 dl lätt krossade valnötter
  • 3 ägg
  • 1 dl filmjölk
  • 1½ dl rapsolja
  • 3 dl grovrivna rödbetor

Kryddkaka med rödbetsrasp

En mjuk och kryddig kaka med smaker av kanel, valnötter och grovrivna rödbetor. Garnera med färskost och vanilj.

Så här tillagar du receptet ():

1. Värm ugnen till 175˚C. Smörj och bröa en rund form på ca 2 liter. Blanda de torra ingredienserna.

2. Rör ihop ägg, filmjölk och olja. Skala och grovriv rödbetorna. Rör ihop alla ingredienser och häll smeten i formen.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Känn med sticka att kakan är torr. Låt den stå kvar i formen ca 15 minuter.

4. Stjälp upp kakan på ett galler. Garnera gärna kakan när den kallnat. Rör ihop 1 ask (200 g) färskost med 2 dl florsocker, smaksätt med vaniljsocker eller limesaft.