Ingredienser

Ger ca 12 bullar

  • 500 g kall mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g Kesella/kvarg
  • 100 g strösocker
  • 80 g maizena majs-stärkelse
  • 60 g rismjöl
  • 50 g majsmjöl
  • 200 g Bovetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 20 g fiberhusk
  • Maizena till utbakning

 

Vaniljkräm:

 

  • 300 g vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3 msk maizena majs- stärkelse
  • 4–6 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

 

Dekoration:

 

  • 1 ägg att pensla bullarna med
  • 100 g smör att doppa bullarna i
  • Strösocker att doppa bullarna i

Krämbullar (glutenfria)

Krämbullar, bara namnet är underbart! Dessa bullar är fyllda med vaniljkräm, penslade med smör och rullade i socker. Precis så gott som det låter. Recept från Maria och Jessicas bakbok Nytt Fikabröd! Fotograf: Christina Sundien.

Så här tillagar du receptet (Ca 3 timmar):

1. Lägg alla ingredienser utom fiberhusken i en bunke.

2. Vispa ihop allt med elvisp eller använd vingen till degblandaren, i ca 5 minuter.

3. Tillsätt fiberhusken och vispa ytterligare någon minut så det blandas väl.

4. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.

5. Gör under tiden vaniljkrämen: blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknat. Se upp så att krämen inte blir för varm, den får inte koka, då finns det risk att den skär sig.

6. Låt den svalna något och smaksätt med vaniljsockret.

7. Låt krämen svalna helt och fyll sedan en spritspåse med en rund tyll med kräm.

8. Värm ugnen till 225 grader.

9. Ta upp degen på ett underlag mjölat med maizena.

10. Dela degen i 12 lika stora delar och rulla dem runda.

11. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg.

12. Tryck ner spetsen på tyllen ca 2/3 i mitten av en bulle och fyll bullen med kräm samtidigt som du sakta drar tyllen uppåt. Upprepa på alla bullarna.

13. Grädda bullarna i ca 15 minuter.

14. Låt dem svalna något.

15. Smält smöret och strö socker på ett fat.

16. Pensla varje bulle med smält smör och doppa den sedan i socker.