Ingredienser

1 bröd

  • 1 msk anis, hel
  • 1 msk fänkål, torkad och hel
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt 
  • 50 g jäst 
  • 1 msk mörk sirap 
  • 15 dl Kungsörnen fullkornsvetemjöl, spara lite till utbakning

 

Julbröd med anis och fänkål

Julbröd har klassiskt fått en smak av olika goda kryddor, och här kommer det i utförandet smaksatt med anis och fänkål. Underbart till frukost på julafton!

Så här tillagar du receptet (1 timme, 40 min):

1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Värm vatten och mjölk i en kastrull till fingervarmt. Rör ihop jäst och salt i en bunke.

2. Häll i degvätskan, kryddorna och sirapen samt mjölet lite i taget i bunken. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

3. Forma till två bröd. Strö lite mjöl över. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 °C. Grädda i cirka 20 minuter.