Ingredienser

1 kaka (8 bitar)

  • 1 burk (400 g) kokta svarta bönor
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 3 msk kokosolja (gärna med smak)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl (70 g) agavesirap
  • 4 msk havregrädde
  • 1 dl hackade paranötter

Hemlig kladdkaka

En härlig kladdkaka med svarta bönor och paranötter av Alexandra Larsson, vinnare av Hela Sverige Bakar 2014. Foto: Niki Norberg.

Så här tillagar du receptet (45 min):

1. Mixa bönorna.

2. Häll ner resten av ingredienserna utom nötterna. Mixa till en slät smet.

3. Vänd ner paranötterna i smeten.

4. Smör en form (23-26 cm i diameter) med kokosolja, och strö med lite kokosflingor om du vill.

5. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 180°C.

Smält gärna ca 50 gram choklad (70%) och pensla över kakan när den har svalnat. Låt chokladen stelna och skär sedan i bars. Perfekt till eftermiddagsfikat eller när du bara är sugen.