Ingredienser

12 rutor

  • 450 g (ca 7½ dl) Kungsörnen Fullkornsvetemjöl
  • 12,5 g (1/4 pkt) färsk jäst
  • 3½ dl kallt vatten
  • 25 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk (bröd)sirap
  • ½ dl hackad torkad frukt
  • ½ dl hasselnötter

Garnering:

  • Vallmofrön

Fullkornsrutor med frukt och nötter

Saftiga fullkornsrutor med en utsökt kombination av frukt och nötter.

Så här tillagar du receptet (1 timme + 10timmar):

1. Blanda alla ingredienser i en degskål, men spar ca 1/4 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, gärna med elvispens degkrokar ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Degen bör inte vara för fast.

2. Häll degen i en liten långpanna, smord eller täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten. Dela degen med en degskrapa i 3x4 delar. Täck med plastfolie eller plastpåse.

3. Låt stå i kylen 8-10 timmar.

4. Ta ut långpannan ur kylen, minst ½ timme innan gräddning.

5. Värm ugnen till 225°C.

6. Pensla degrutorna med vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg, 12-18 minuter. Låt den svalna på galler.

7. Bryt i bitar vid serveringen. Goda nygräddade utan pålägg eller med lite smör och ost. Passar även till barnens mellanmål.