Ingredienser
12 rutor
Garnering:
1. Blanda alla ingredienser i en degskål, men spar ca 1/4 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, gärna med elvispens degkrokar ca 5 minuter eller för hand 10 minuter. Degen bör inte vara för fast.
2. Häll degen i en liten långpanna, smord eller täckt med bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten. Dela degen med en degskrapa i 3x4 delar. Täck med plastfolie eller plastpåse.
3. Låt stå i kylen 8-10 timmar.
4. Ta ut långpannan ur kylen, minst ½ timme innan gräddning.
5. Värm ugnen till 225°C.
6. Pensla degrutorna med vatten och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått fin färg, 12-18 minuter. Låt den svalna på galler.
7. Bryt i bitar vid serveringen. Goda nygräddade utan pålägg eller med lite smör och ost. Passar även till barnens mellanmål.