Ingredienser

Cirka 35 bullar

Bullar:

  • 50 g jäst
  • 4 dl kall mjölk (3 %)
  • 1 dl kall vispgrädde
  • 1 ½ dl vit sirap 
  • 1 ägg
  • 1 ½ msk Dr. Oetker Kardemumma 
  • ½ tsk salt 
  • 14–16 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning: 

Sockerlag: 

  • 2 dl vatten 
  • 1 dl strösocker 

Topping: 

  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker 

Saftiga kanelbullar med äkta kanel

Baka vackert snurrade kanelbullar med äkta Ceylonkanel. Receptet är gjort i samarbete med Dr. Oetker.

Så här tillagar du receptet (3 timmar):

Bullar:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken, grädden och rör tills jästen lösts upp. 
  2. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och salt i skålen och 2/3 av vetemjölet. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta på medelhastighet och arbeta ner det resterande mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Klicka i smöret och arbeta degen i cirka 10 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna. Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i 1 1⁄2 timme.
  4. Förbered under tiden fyllningen och sockerlag. 


Fyllning:

  1. Rör ihop smör, kanel, strösocker, sirap och vetemjöl.

Sockerlag:

  1. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull till sockerkristallerna smält. Dra från plattan och låt svalna helt. 

Utbakning och bullrullning:

  1. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta.
  2. Bred på ett jämnt lager med fyllning. Vik över ena halvan av degen och dela i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa och forma till en kanelsnäcka eller snurra. 
  3. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa 45 minuter under bakduk. 
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. 
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 6–8 minuter. 
  6. Ta ut bullarna och pensla direkt med sockerlagen och strö över pärlsockret. Låt svalna på galler under bakduk.