Ingredienser

ca 8 portioner

Sockerkaka

Toscatäcke (glasyr)

  • 3 dl Dr Oetker nötter och mandel (gärna en blandning, t.ex. flagad mandel, hasselnötter, valnötter)
  • 75 g smör
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk mjölk

Klassisk Toscakaka

Klassiker finns kvar av en anledning. Som den här toscakakan med saftig sockerkaka med ett täcke av ljuvlig tosca med blandade nötter – så svår att motstå! Receptet är gjort i samarbete med Dr. Oetker.

Så här tillagar du receptet (1 timme):

  1. Sätt ugnen på 175°C (även för varmluft).
  2. Smöra och bröa en rund springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, Dr Oetker bakpulver och Dr Oetker vaniljsocker i en separat skål.
  5. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, tillsammans med smör och mjölk. Smaksätt ev. med Citronarom. Använd gärna slickepott för att behålla luften i smeten.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  7. Glasyren: Hacka nötterna/mandeln grovt. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, sirap, vetemjöl och mjölk. Sjud under omrörning tills glasyren tjocknar.
  8. Rör ner nöt- och mandelblandningen i glasyren.
  9. Ta ut kakan och bred på glasyren jämnt över ytan.
  10. Grädda i ytterligare 15–20 minuter tills ytan är gyllene och knäckig.
  11. Låt svalna i formen innan servering.