Ingredienser

2 lantbröd eller 16 frallor

Grekiskt lantbröd

Det här grekiska lantbrödet är ljust och luftigt samtidigt som råg, malt och surdeg ger det fyllighet och en lätt sprucken skorpa. Speciellt om du slänger in 1 di vatten på ugnsbotten när du gräddar brödet.

Lika gott att njuta nygräddat på frukostbordet som till en grekisk buffé!

Så här tillagar du receptet (1 timme, 50 minuter):

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölblandning, rapsolja och salt men spara 0,5 dl av mjölmixen till utbakningen och ev dekor. Arbeta degen tills den känns smidig, minst 5 min. Täck med bakduk och lät jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
  2. Ta upp degen pả mjölat bakbord. För bröd, dela degen i 2 delar och forma till runda bullar. För frallor, dela degen i 16 lika stora bitar och forma dem runda.
  3. Lägg dem på plåt med bakplätspapper. Täck med bakduk och lät jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
  4. Pensla bröden med vatten och sikta över lite av mjölblandningen. Snitta gärna bröden med en vass kniv.
  5. För bröd: Grädda i nedre delen av ugnen, 200°C (varmluft 180°C) ca 30 min eller tills brödet har en innertemperatur pả 98°C. Lăt bröden svalna på galler.
    För frallor: Grädda i mitten av ugnen, 250°C ca 15 min. Låt svalna på galler.