Ingredienser

1 pannkakstpårta

  • 12,5 g (1/4 paket) KronJäst för Söta Degar, färsk
  • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
  • 50 g Milda Culinesse margarin + extra till stekning
  • 1000 g (1 liter) mjölk
  • 250 g (5 st) ägg
  • 9 g (1,5 tsk) salt
  • 10 g (2 tsk) vaniljsocker
  • 300 g (ca 5 dl) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete – från svenska åkrar
  • 5 dl Milda Visp 24%
  • 2 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 liter färska jordgubbar
  • 2 dl BOB jordgubbssylt squeeze
  • Citronmeliss
  • Florsocker

Nationaldagstårtan - pannkakstårta med färska jordgubbar

Gör din egen pannkastårta till nationaldagen den 6 juni. Tårtan bygger på 15 stycken pannkakor. Lägg till fler eller färre pannkakor, beroende på hur hög du vill få tårtan. 

Så här tillagar du receptet (1 timme):

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull (alt flytande margarin) och häll i mjölk, värm till fingervarmt (37°C).
  3. Rör ner margarin- och mjölkblandning, surdeg och ägg i bunken med jästen.
  4. Tillsätt salt och vaniljsocker.
  5. Vispa i mjölet, lite i taget till en slät smet.
  6. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  7. Häll i ca 1 dl smet och vicka pannan så att du får ut smeten ordentligt. Vänd pannkakan när den börjar bli torr på ytan. Stek på andra sidan. Låt dem kallna helt.
  8. Vispa grädden med vaniljpulver eller vaniljsocker.
  9. Noppa och skär jordgubbarna i klyftor.
  10. Varva pannkakor med 2/3 av vaniljgrädden och jordgubbssylt till en hög tårta.
  11. Bred på resten av vaniljgrädden. Lägg på jordgubbar.
  12. Strö över citronmeliss och pudra över florsocker.